Lei av søvnløse netter? Kan det være en av DISSE 7 årsakene?

2152

De aller fleste føler seg nok litt ekstra trøtte noen dager. For mange er det et forbipasserende problem, men noen har kroniske problemer med å få nok søvn.

Hvis man har avbrutt søvn mer enn tre netter i uken, i en sammenhengende periode på minst tre måneder, defineres det som kronisk søvnløshet. Kronisk søvnløshet har blitt knyttet til et bredt spekter av helseproblemer, blant annet angst, depresjon, hodepine og hjerteinfarkt.

For å løse et problem må man først finne ut hva som forårsaker det. Og det kan være mange grunner til at man ikke får sove. Derfor har vi laget en oversikt over seks vanlige årsaker til søvnløshet, som forhåpentligvis kan hjelpe deg å få tilbake nattesøvnen.

Kronisk smerte
Enhver tilstand som forårsaker ubehag kan forstyrre søvnen din. Leddgikt, ryggsmerter og fibromyalgi er eksempler på tilstander som kan holde deg våken om natten. Og for å gjøre vondt verre, så kan mangel på søvn gjøre smerter enda verre.

Enkelte medisiner
Medisiner mot alt fra forkjølelse og høyt blodtrykk til depresjon og astma kan forårsake søvnløshet. Selv om du slutter å drikke koffein tidlig på dagen, kan det bli vanskelig å sove når natten kommer. Det er fordi mange reseptfrie medisiner inneholder koffein eller andre stimulanter. Reseptbelagte medisiner kan også påvirke søvnen ved å forstyrre REM-søvn, redusere melatoninproduksjon eller påvirke kroppens kjemiske balanse på andre måter.

Klinisk angst eller depresjon
Hverdagens opp- og nedturer kan holde enhver person våken om natten, men for noen med en underliggende angst- eller depresjonlidelse blir det enda verre. Og som om ikke det var nok, så kan bekymringer om for lite søvn gjøre angsten eller depresjonen enda mer intens.

Kosthold
Selv om du sannsynligvis ikke gjør det med vilje, er det godt mulig at du ødelegger din egen søvn med det du spiser og drikker før leggetid. Eksperter anbefaler at man kutter koffeininntaket minst seks timer før man legger seg. Husk at koffein ikke bare betyr kaffe. Sjokolade og te for eksempel, inneholder også koffein. Alkohol kan riktignok gjøre det enklere å sovne, men reduserer søvnkvaliteten betraktelig og fører ofte til oppvåkninger.

Nevrologiske sykdommer
Personer som rammes av hjernesykdommer som Alzheimers, Parkinsons og hjerneslag får ofte problemer med å sove. Årsaken kan være endringer i hjernen og i hormonene som påvirker søvn, eller medisiner de tar for sykdommene.

Allergi
Kløende øyne, tett nese og slimete bihuler er ikke oppskriften på en god natts søvn. Allergikere opplever derfor ofte søvnproblemer når allergisesongen er i anmarsj. Da er det viktig at man sørger for at soverommet er mørkt, kjølig, rent og fritt for støv. Bytt på sengen ofte og dusj før du legger deg.

Andre tilstander
RLS (Restless legs syndrome) er et eksempel på en annen tilstand som kan forårsake insomni. Tilstanden gjør at den som rammes får en ubehagelig følelse i beina, som bare kan lindres ved å bevege på de. Den ubehagelige følelsen inntreffer ofte når man legger seg om kvelden.