Den sunneste sjokoladen!

308

Vi har alle hørt om de potensielle helsefordelene med sjokolade. Imidlertid kan mange sjokolader på markedet inneholde høye nivåer av sukker og kunstige tilsetningsstoffer, noe som kan redusere de positive egenskapene. Men hvilken type sjokolade er egentlig den sunneste?

Sjokolade i vårt moderne kosthold


Sjokolade er en av de mest populære søtsakene globalt, med et mangfold av typer tilgjengelig. Fra melkesjokolade til mørk sjokolade, og fra hvit sjokolade til sjokolade med fyll. Det kan derfor være vanskelig å navigere i jungelen av alternativer. Mens sjokolade har en rekke gunstige egenskaper, er ikke alle varianter like næringsrike. Forskning publisert i tidsskriftet Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences peker på at inntak av høyt sukkerholdig mat kan øke risikoen for fedme og metabolsk syndrom. Dette understreker behovet for å velge sjokolade med omhu.

Hvilken sjokolade er sunnest?

Usøtet sjokolade med høy kakaoandel


Når man vurderer sjokoladevalg, er det viktig å fokusere på kakaoinnholdet. En sjokolade med minst 75% kakao er ofte det beste valget. Denne typen sjokolade er rik på flavonoider. Flavonoider har vist seg å ha en rekke helsemessige fordeler, inkludert antiinflammatoriske og antioksidanteffekter. Ifølge en studie i British Journal of Clinical Pharmacology har flavonoider fra kakao høy antioksidantkapasitet. Dette kan bidra til å motvirke cellulær aldring og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Det er viktig å merke seg at ikke alle sjokoladeprodukter inneholder tilstrekkelig kakao for å oppnå disse helsefordelene. Når du handler, bør du alltid sjekke ingredienslisten og ernæringsinnholdet.

Unngå kunstige søtningsmidler

Mange sjokoladetyper har nå begynt å bruke kunstige søtningsmidler for å redusere sukkerinnholdet. Imidlertid har nyere studier vist at disse søtningsmidlene kan ha negative effekter på tarmfloraen og metabolske prosesser. Etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) kom med anbefalinger om å være forsiktig med bruk av kunstige søtningsmidler for vekttap, ble det utført en studie som ble publisert i juni 2023 i Nature Reviews Endocrinology. Forskningen konkluderer med at disse søtningsmidlene kan bidra til utviklingen av insulinresistens og andre metabolsk relaterte problemer. Dette reiser spørsmål om sikkerheten og effektiviteten ved bruk av kunstige søtningsmidler, og det kan være nødvendig å revurdere deres rolle i kostholdet vårt.

Derfor er det beste alternativet å unngå både sukkerholdig sjokolade og de som inneholder kunstige søtningsmidler. I stedet bør du velge mørk sjokolade med naturlige ingredienser.

Hva med hvit sjokolade?


Hvit sjokolade, som primært er laget av sukker og kakaosmør, inneholder ingen kakao-fiber og flavonoider, og dermed ingen av de helsefordelene som finnes i mørk sjokolade. Ifølge en studie i Journal of the American Dietetic Association har hvit sjokolade et høyere sukkerinnhold og gir færre næringsstoffer sammenlignet med mørk sjokolade. Det er derfor best å unngå hvit sjokolade hvis man ønsker å inkludere sunne sjokoladealternativer i kostholdet.

Bruk av sjokolade i et balansert kosthold

Sjokolade kan absolutt ha en plass i et variert og sunt kosthold, men det er avgjørende å velge de riktige typene. Når du velger sjokolade, bør du:

  1. Velge mørk sjokolade med høy kakaoandel:
    Sjekk at kakaoandelen er minst 75%.

  2. Unngå hvit sjokolade og søtsaker med høyt sukkerinnhold:
    Disse gir lite næring.

  3. Se etter naturlige ingredienser:
    Unngå kunstige søtningsmidler og konserveringsmidler.

Når du først har valgt en kvalitetsjokolade, kan den nytes i moderate mengder som en del av snacks eller dessert. Mørk sjokolade passer godt sammen med frukt og nøtter og kan også brukes i desserter, men vær oppmerksom på at det er viktig å unngå store mengder sukker og mel i tillegg.

Nøkkelen til å nyte godbiten med god samvittighet

Sjokolade kan være en smakfull og næringsrik godbit, så lenge du velger de riktige variantene. Ved å satse på mørk sjokolade med høy kakaoandel, lavt sukkerinnhold og uten kunstige søtningsmidler, kan du nyte denne herlige godbiten som en del av et balansert kosthold. Merker som Freia Mørk Sjokolade (70 % kakao eller mer) er populære. Du kan også velge økologiske merker som fokuserer på naturlige ingredienser uten kunstige tilsetningsstoffer. Purasana og Nibs by Kakaosjokolade tilbyr økologisk mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold.

Det er også viktig å spise sjokolade i moderate mengder, slik at du kan unne deg noe godt uten å gå på bekostning av helsen. Så neste gang du får lyst på sjokolade, velg klokt for å kombinere både smak og helse!